A kompetenciafejlesztéstől az értékelésig. Az V–VIII. osztályos tanterv alkalmazása

RMPSZ tagság

Regisztráljon a tagsággal járó előnyökért:
- ingyenes és kedvezményes továbbképzések
- naprakész információszolgáltatás
- egyszerű ügyintézés
Jelentkezés

32. Bolyai Nyári Akadémia
Mérés, értékelés és fejlesztés a közoktatásban

2024. július 1–26.

Mérd meg, ami mérhető, és tedd mérhetővé, ami nem az!

(Galileo Galilei)

A kompetenciafejlesztéstől az értékelésig. Az V–VIII. osztályos tanterv alkalmazása

Szováta, Teleki Oktatási Központ, 2024. július 15. – július 19.

A 2017-ben bevezetett magyar nyelv és irodalom tanterv radikális szemléletbeli változásokat hoz a magyartanításban. A tanterv a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar és Általános Nyelvtudományi Tanszékének új nyelvészeti kutatásán alapul, magyarországi tudósokkal, a generatív grammatika képviselőivel együttműködve. Az új tanárnemzedékek már főiskolai éveik alatt tanulmányozták ezeket az elméleteket, de a gyakorló tanárok többsége az új tanterv elfogadásáig leíró nyelvtant tanult és tanított, melynek nemcsak szakirodalma és elmélete, de tanításának módszerei is gyökeresen különböznek attól, amit a tanterv elvár. Bár az új szemléletnek hatalmas elméleti bibliográfiája van, a didaktikában nagyon kevés az alkalmazás. Az új iskolai tanterv bevezetését nem előzték meg tanári képzések. A CRED-tanfolyam némi segítséget nyújtott a kompetencia-központú tanulással kapcsolatban, de a generatív grammatika szakértői hiányában a képzés nem teremtett kapcsolatot a szövegértési kompetencia fejlesztésének módszerei és a nyelvtan szövegértésben betöltött szerepe között. Az egyetemi tanárokkal való találkozások, a pedagógiai körökön belüli tevékenységek kevésnek bizonyulnak ahhoz, hogy megoldást kínáljanak a képzési igényekre. A kompetenciamérés új módszerei, a specifikus itemtervezés, a digitális értékelésre való áttérés olyan szakmai kihívások, amelyekkel kapcsolatban rengeteg tanári kérdés merül fel, miközben az anyanyelvű oktatásnak egyik legfőbb prioritása az anyanyelv eredmények javítása/szinten tartása. Az elmúlt években minden magyar nyelv és irodalom szakos tanári találkozón napirendre került egy ilyen jellegű képzés szükségessége.
A képzés 4 napja alatt az előadók interaktív tevékenységek és gyakorlati foglalkozások, workshopok keretén belül mutatják be az érvényben levő tanterv szemléletét a tervezés dokumentumaitól a tanítási óra módszerein át az értékelési módszerekig.
 
Célcsoport: V–VIII. osztályban tanító magyartanárok
Helyek száma: 25
Időpont: 2024. július 15. – július 19.
Időtartam: 25 képzési óra és szabadidős tevékenységek

Minden résztvevő a romániai Oktatási Minisztérium által, a funkcionális készségfejlesztés képzési kategóriába tartozó 25 órás programról kap igazolást, amelyet elektronikus módon a szakmai partnerintézmény, a Hargita megyei Apáczai Csere János Pedagógusok Háza a megadott email címekre küld ki. A képzési programot a 4224/2022-es rendeletben megszabott módszertan előírásai szerint az iskolai továbbképzési bizottságban lehet szakmai kreditpontokká elismertetni.

Helyszín:
Szováta, Teleki Oktatási Központ, Rózsák utca 147.
 
Fejlesztendő kompetenciák:
● tanulói értékelés, kompetenciamérés – általános ismeretek
● pedagógusi önismeret és gondolkodási, kommunikációs képességek fejlesztése
● kompetenciamérési és értékelési eszközök ismerete és alkalmazása az anyanyelv oktatásában
Előadók / foglalkozásvezetők:
1. Bartalis Boróka magyartanár, Fogarasy Mihály Általános Iskola, Gyergyószentmiklós
2. Demeter Emőke-Csilla magyartanár, Ady Endre Elméleti Líceum, Nagyvárad
3. Iszlai Ede magyartanár, Electromureș Technológiai Líceum, Marosvásárhely
4. Váradi Izabella magyartanár, tanácsos Országos Oktatáspolitikai és Értékelési Központ
 
Programszervezők:
Váradi Izabella, 0745227704, vibll@yahoo.com
Demeter Emőke-Csilla, 0771772311, bemkecsilla@yahoo.com


cookieA sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában.