Háromszéki csapat nyerte a VIII. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjét Kolozsváron

A magyarországi székhelyű Jancsó Alapítvány a 2016/2017. tanévtől kezdődően minden tanévben megrendezte a háromszéki Gelence településen született nagynyújtódi dr. Jancsó Benedek tudós polihisztor nevét viselő történelmi emlékversenyét, melyet az utóbbi években a Romániai Magyar Pedagógus Szövetséggel kooperációban valósított meg.
A verseny célja a magyar történelem nevezetes eseményeinek és meghatározó személyeinek bemutatása, a magyar identitás ápolása. A verseny az erdélyi magyar nyelvű általános iskolák VII. és VIII. osztályos diákjainak került meghirdetésre kétfordulósként, ahol a 10 legjobb eredményt elérő csapat került a szóbeli döntőbe.

Jelen tanévben a verseny témája III. Béla, II. András és IV. Béla királyaink uralkodása volt. Az I. forduló feladatainak (tetszőlegesen bármely király uralkodásának, vagy abból készített epizódok megjelenítése) megoldására többféle módszer kínálkozott, melyet a diákok ötletesen dolgoztak fel.  A szóbeli döntő első részében kiadott feladatokat kellett megoldaniuk a háromfős csapatoknak, a második részében egy-egy általuk választott történelmi szerepjáték bemutatására került sor.
    • A versenyt izgalmas végjátékban a lemhényi Bem József Gimnázium csapata nyerte.
    • Második helyezett a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum csapata lett.
    • Harmadik helyezést ért el a gyimesközéploki Majláth Gusztán Károly Általános Iskola csapata.
 
A versenyzők teljesítményét oklevéllel és értékes könyvajándékokkal ismerte el a verseny zsűrije és a szervezők.
 
Köszönjük valamennyi benevezett iskola diákjainak és tanárainak a jelentkezést és a felkészülést.
A verseny - a két rendező egyesület mellett - a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával jött létre. Külön köszönet illeti a HM Zrínyi Kiadó, a Kárpátia Stúdió, a Kard és Korona kft. és dr. Font Márta támogatását. Köszönjük a Protestáns Teológiai Intézetnek, hogy a verseny döntőjét befogadta.


cookieA sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában.