Petőfi emlékezete a magyar költészetben - versmondó verseny

„Mi mégis a te nemzeted maradtunk:
Petőfi nemzete!
Mert megmaradtál Te!”
/Reményik Sándor: Petőfihez/


            A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Háza Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója tiszteletére Petőfi emlékezete a magyar költészetben címmel versmondó versenyt hirdet romániai magyar középiskolás diákok és a romániai magyar közoktatásban tevékenykedő pedagógusok számára.

            A szervezők a meghirdetett oktatási-kulturális programmal elsősorban a 200 éve született Petőfi Sándorra kívánnak emlékezni, felhívva a figyelmet a Petőfi alakját, téma- és formavilágát megidéző művekre, a Petőfi-recepció változatosságára.

 Szerb Antal irodalomtörténész a következőket írja a költőről: „Petőfi neve a magyar tudatban egyértelmű a költővel. Ő az a költő, akinek a képe a legerősebben és a legigazibb vonásokban él bennünk, akit nem kell a könyvszerű feledésből kiásni, akinek értékeit nem kell revízió alá venni. Petőfi eleven volta a legszebb bizonyítéka annak az egyébként sokszor tagadott ténynek, hogy a magyarság meg tudja becsülni irodalmi nagyjait.” Ebből a gondolatból kiindulva hirdetjük meg a Petőfi-bicentenárium tiszteletére a versmondó versenyünket.

A versenyre magyar költők olyan verseiből választhatnak a versenyzők, amelyek formájukban, témájukban, hangvételükben Petőfi költészetét, alakját idézik.

A versmondó versenyre jelentkező diákoknak, pedagógusoknak egy vers előadásával kell készülniük és azt rövid filmként/videóként rögzíteniük. A rögzített videót kérjük, töltsék fel egy saját drive felületre vagy fájlküldő rendszerbe (pl. Google Drive, Wetansfer stb.). 2023. március 24., péntekig lehet kitölteni az alábbi űrlapot, amelyben meg kell adni a versenyző adatait, illetve a videó linkjét, ahonnan letölthető: https://forms.gle/BuipvKGNsZMSpsSL6

A Petőfi emlékezete a magyar költészetben című versmondó versenyre beérkezett videókat egy erre az alkalomra létrehozott szakmai bizottság bírálja el, és kategóriánként (IX-X., XI-XII. és pedagógusok) az első 4 versmondót díjazza. A verseny döntőjére és a díjátadóra ünnepélyes keretek között a magyar költészet napja alkalmából, 2023. április 24-én kerül sor Csíkszeredában, az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában.

A versennyel kapcsolatos további részletekért, esetleges kérdésekkel a kollozsofia@rmpsz.ro, vagy az ajka.mardirosz@ccdhr.eu e-mail címeken forduljanak a szervezőkhöz.
cookieA sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában.