Könyvajánló – matematika: Ki lakik a csellista szomszédjában?

Zsombori Gabriella–András Szilárd, Státus Kiadó, Csíkszereda, 2019A könyvet elsősorban tanítóknak és általános iskolai tanároknak ajánljuk. Bár címe alapján talán nem egyértelmű, a tartalma mégis matematikáról szól. Olyan tevékenységek leírását tartalmazza, amelyek kivitelezhetők az elemi osztályokban is, de a velük való foglalkozás az oktatási folyamat bármely későbbi szakaszában is lehet akár komoly kihívások forrása is. Szó esik a Sherlock-feladványokról, a varázsszőnyegekről, Terc kártyáról, a Polydron készletről, Ken-Ken feladványokról, becsléssel kapcsolatos feladatokról, a számfogalom kialakításáról, gyufarejtvényekről, a matematikai kvízjáték egy izgalmas kivitelezéséről és további érdekes matematikai tartalmakról.
A szerzők olyan tevékenységekről, feladatokról számolnak be, amelyeket elérhető kihívásokat tartalmaznak III. osztályos gyerekektől kezdve akár felnőtteknek, sőt néha matematikatanárok számára is. A tevékenységeket többször megtartották, több különböző korcsoportnak és a visszajelzések alapján többször újra tervezték a tananyagokat, a forgatókönyveket, így a tevékenységek egyszerre izgalmasok, szórakoztatóak és ugyanakkor komoly matematikai tartalmakat is tartalmaznak, illetve kiemelten támogatják a hosszú távú fejlődési folyamatokat. Így például a „Varázsszőnyegek” fejezetben a hagyományos tangramból kiindulva mutatnak be olyan eszközöket és tevékenységsorozatot, amely az átdarabolhatóság, a terület fogalmát készíti elő, miközben a gyerekek Drámakirály palotájának furcsa alakú szobái között költöztetik a varázserőjű szőnyeget. A „Segítesz Sherlocknak?” fejezetben megmutatják, hogy az interneten Einstein feladata (vagy angol nyelvterületen a Zebra puzzle) néven ismert feladatokhoz hasonló komplexitású feladatok megoldása hogyan válik kézzelfoghatóan kivitelezhetővé akár elemista diákok számára is. „A számfogalom kialakítása” fejezetben olyan tevékenységeket láthatunk, amelyek Montessori módszerhez hasonlóan lehetővé teszik a gyerekek önálló munkáját és ugyanakkor lehetőséget teremtenek a fogalmi megértésre, az algoritmusok nélküli műveletvégzésre, az összefüggések felfedezésére.

A szerzők szerint a Kinek szól a könyv? kérdésre a válasz: Mindenkinek, akit elvarázsol egy szép gondolatmenet, a matematika, egy gyerek kíváncsisága, az oktatás bódító kifürkészhetetlensége.

Csapó Hajnalka, matematikatanárnő,
Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda


A könyv (256 oldal, színes, 21cm x 21cm) megrendelhető a
simplexportal.ro/?p=2914  honlapon vagy az
etehetsegtanacs@gmail.com címen.
Ára 70 lej (vagy 5000 Ft).
cookieA sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában.