XXV. ORSZÁGOS KÖZOKTATÁSI ÉS SZAKKÉPZÉSI SZAKÉRTŐI KONFERENCIA (november 7-9.)

A SULISZERVIZ Pedagógiai Intézet és a SULISZERVIZ Oktatási és Szakértői Iroda szervezésében idén november 7–9. között 25. alkalommal találkoztak az oktatási szakemberek a hagyományos őszi – korábban hajdúszoboszlói, most már 2. éve egri – konferencián, amely az elmúlt években a szakma meghatározó rendezvényévé vált.

A jubileumi konferencia programja a visszaemlékezés szellemében az elmúlt 25 év meghatározó előadóival, szereplőivel, segítőivel közösen idézi fel a konferenciasorozatot. A jelentkezők, előadók, közreműködők, és szervezők száma közelíti az ezer főt. Ebből is látszik, hogy a konferencia évről évre nagy vonzerővel bír: a tapasztalatcsere mellett a személyes találkozások és a kapcsolatépítés lehetőségét is kínálja a résztvevőknek.A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége idén 24 fős képviselettel vett részt a rangos szakmai rendezvénysorozaton. A szakmai kiállítók sorában képviselte magát az Ábel Kiadó is.

November 7-én, kedden a konferencia jubielumi ünnepségén Burus-Siklódi Botondot, az RMPSZ országos elnökét érte az a megtiszteltetés, hogy a Kárpát-medencei pedagógusszervezetek nevében köszönthette a konferencia jelenlévőit. Burus-Siklódi Botond megköszönte a szervezőknek, hogy a határon túli pedagógusszervezetek évek óta meghívást kapna k, és részt vehetnek a rangos szakmai rendezvényen.
Kifejtette, hogy a konferencia egy olyan fórumot jelent a határon túli pedagógusszervezetek számára, amelyen lehetőség nyílik arra, hogy együtt keressék azokat az utakat, amelyek az anyaországi kollégák céljaival találkoznak: versenyképes tudást, és az állandóan változó világ kihívásai közepette emberi tartást, egy élhető jövőbe vetett hitet nyújtani a fiatalok számára.

Azzal együtt, hogy a törvények nyújtotta keretek minden határon túli pedagógusszervezet esetében eltérnek, a törekvések mindig is közös irányba mutattak. A közös célok megvalósításához szükséges tudást, szakmai kapcsolatokat pedig az ehhez hasonló szakmai rendezvényeken lehet megerősíteni és gyarapítani.

Az ünnepség részeként Burus-Siklódi Botond díszoklevelet nyújtott át az RMPSZ részéről a SULISZERVIZ munkaközössége számára - Kónyáné Tóth Mária igazgatónak, és Molnár Csaba ügyvezetőnek - a két intézmény közötti együttműködés emlékére, és a Suliszerviz eredményes tevékenységének elismeréseként.November 8-án, szerdán délután került sor az OktOpusz SZEKCIÓra.

Tavaly már önálló szekcióval mutatkozott be az OktOpusz – Kárpát-medencei Oktatásszakértői Adatbázis kialakítása Erasmus+ KA2 Program, melyet az Innovatív Pedagógiai Műhely a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségéve, valamint az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületével partnerségben bonyolított le.

Idén a konferencián zajlott a projekt záróeseménye, melynek keretében az együtt gondolkodó szakemberek a már sikerrel működő szakértői adatbázis fejlesztési lehetőségeit, bővítésének módozatait is keresték. A beszélgetések célja a Kárpát-medencei oktatás jövőképének építése volt, melynek a központi elemei egyértelműen az együttműködés általi megerősödés és a közös cselekvés.

A szekciót Mandák Csaba, az Innovatív Pedagógiai Műhely ügyvezetője vezette. A résztvevőket köszöntötte Dr. Aáry-Tamás Lajos oktatási jogok biztosa is.

Az ülést az OktOpusz – Kárát-medencei Oktatásszakmai Műhely tevékenységének, eredményeinek, és jövőbeli terveinek ismertetésével indították a projektbe bevont pedagógusok, szakértők. A bemutató személyek a projektet lebonyolító szervezetek képviselői voltak.

A Kárpát-medencei magyar nyelvű oktatás aktuális helyzetét pódiumbeszélgetés keretében vitatták meg a határon túli pedagógusszervezetek képviselői.

cookieA sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában.